NY DANSK FILM: FULD AF KÆRLIGHED
Filmen Fuld af kærlighed er et gribende familiedrama om alkoholmisbrug
Familien er centrum i filminstruktør Christina Rosendahls nye danske familiedrama.
På overfladen ser familien ud til at trives, men faren (Lars Ranthe) har et alkoholmisbrug og efter en alvorlig ulykke bliver han mødt med et ultimativt krav fra sin kone (Stine Stengade) og deres tre børn: Stop med at drikke og gå i behandling, ellers vil vi ikke se dig igen!
Når unge i familien tvinges til at være de voksne
I filmen Fuld af kærlighed er det den bare 20-årige Sofia (Viilbjørk Malling Agger) der pludselig står midt i en dyb livskrise, der ikke engang er hendes egen.
Hun påtager sig ufrivilligt ansvaret for at holde sammen på familien, netop som hun ellers var på vej ud i et selvstændigt liv som ung voksen med veninder, kæreste og rejseplaner.
Sofia er nødt til at være den voksne i familien, men før Sofia kan hjælpe andre, må hun lære sine egne grænser at kende.
Det unge stjerneskud Viilbjørk Malling Aggeren spiller datteren Sofia, der ufrivilligt påtager sig ansvaret for at holde sammen på sin familie.
I familier med alkoholmisbrug påtager børnene sig ofte forskellige roller for at holde sammen på familien. I Fuld af kærlighed har Sofia rollen som helten, der skal redde familien. Det er et kæmpe ansvar der hviler på børnenes skuldre i familier med misbrug og det kommer ofte til at præge dem resten af livet, hvis de ikke får hjælp.
Christina Rosendahl har egne erfaringer med en far der var alkoholiker
Filminstruktør Christina Rosendahl har taget personligt afsæt i sin egen smertelige erfaring med misbrug i familien, og har skabt en smuk, klog, indsigtsfuld film om at genfinde tilliden og kærligheden til hinanden efter alkoholbehandling og familieterapi.
Konfrontationen er et af filmens højdepunkter
I Fuld af kærlighed bliver faren (Lars Ranthe) konfronteret af sin kone (Stine Stengade) og deres tre børn: Stop med at drikke og gå i behandling, ellers vil vi ikke se dig igen.
Også i virkelighedens verden er det sådan, at de fleste alkoholmisbrugere går først i behandling, når familien stiller krav om det – men man skal forberede sig grundigt, før man stiller et ultimatum.
Der findes ikke en opskrift på en konfrontation, der med garanti vil lykkes, men der er nogle efterprøvede råd, som vi anbefaler de pårørende at benytte sig af:
- Vælg tidspunktet for konfrontationen med omhu
Tit er det bedst først på dagen, når den pårørende ikke er påvirket. - Vær flere til stede
Det øger chancen for at trænge igennem hos misbrugeren. Hold gerne et møde med deltagerne inden konfrontationen. At være enige om målet, forløbet og konsekvenserne er med til at sikre, at I ikke bliver spillet ud mod hinanden. - Skriv det ned, som skal siges
Når man står i situationen, kan det være svært at bevare overblikket og huske at få det hele med. - Giv konkrete eksempler
Fortæl hvordan misbruget påvirker dig. Det kan fx være, at du bliver ked af det, når vedkommende bryder løfter, lyver, taler grimt eller ikke overholder de aftaler, der er lavet. - Lad være med at diskutere
Lad særligt være med at diskutere, om vedkommende har et misbrug – det fører ingen steder hen. Stå i stedet fast på, at misbruget er uacceptabelt. - Beslut konsekvenser på forhånd
Vær forberedt på, hvad konsekvenserne er, hvis konfrontationen ikke går efter planen.
Forklar, at der er håb forude, hvis din pårørende vælger at tage imod behandling, og sørg for kun at have ét behandlingstilbud klar – at have flere åbner op for diskussioner og forhandlinger.
Fakta om børn og unge i familier med alkoholmisbrug
Sundhedsstyrelsen vurderer at 122.000 børn og unge fra 0-18 år vokser op i familier med alkoholmisbrug.
Det svarer til, at der i hver eneste skoleklasse i gennemsnit sidder to børn der vokser op i en familie med alkoholmisbrug.
Konsekvenserne fra barndommen påvirker børnene langt ind i voksenlivet og blandt voksne børn fra familier med alkoholmisbrug ses at:
- Ca. en tredjedel af alle børn, der vokser op i hjem med alkoholmisbrug, udvikler selv et misbrug som voksne.
- Ca. en tredjedel oplever psykiske vanskeligheder som angst, depression og spiseforstyrrelser.
- Omkring 40 % af personerne i alkoholbehandling er selv vokset op med en forælder der drak.
Børn føler sig ofte alene, trives ikke i skolen, og mange tager ikke kammerater med hjem for at beskytte familiens hemmelighed.
Filmen Fuld af kærlighed er i biograferne 23. maj
Instruktør: Christina Rosendahl
Manuskript: Christina Rosendahl
Skuespillere:
Lars Ranthe
Stine Stengade
Viilbjørk Malling Agger
Ella Paaske
Viktor Hjelmsø
Luca Uhde Jacobsen
Selma Storm Otto
Malaika Berenth Mosendane
Janus Nabil Bakrawi
Hanne Hedelund
Mathias Bøgelund
Er du pårørende til en misbruger og mangler hjælp?
Kontakt os, hvis du har spørgsmål om at være pårørende eller om behandling af alkoholmisbrug.
Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.
Gitte Søndergaard
Rådgiver hos Tjele
Send os en e-mail
Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.
Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.