ESG – Socialt ansvar

Tag hånd om medarbejdere med misbrugsproblemer

I en tid, hvor virksomheder i stigende grad måles på deres ESG-forpligtelser, er det centralt, at også medarbejderes sundhed og trivsel tænkes ind i virksomhedens sociale ansvarlighed.

Sundhed og trivsel omfatter også, om virksomheden har en aktiv misbrugspolitik og hvordan man håndterer medarbejdere med misbrugsproblemer.

At håndtere misbrugsproblemer så snart de opdages, er ikke kun sund fornuft – det er også en investering i virksomhedens sociale kapital og dermed en direkte støtte til ESG-princippet om ansvarlig og bæredygtig virksomhedsdrift.

ESG og medarbejdernes sundhed

ESG står for Environmental, Social and Governance (miljø, socialt ansvar og ledelse), altså forhold der i en virksomhed vedrører miljø-, sociale forhold og ledelsesmæssige aspekter.

Jo bedre en virksomhed klarer sig på de tre ESG-områder, desto mere ansvarlig vurderer man, at virksomheden er.

Fra 2024 skal alle børsnoterede virksomheder med mere end 500 ansatte samt pengeinstitutter, realkreditinstitutter og forsikringsselskaber rapportere på bæredygtighed inden for ESG.

Det eneste, man ikke må gøre ved misbrug, er ikke at gøre noget

ESG – socialt ansvar med fokus på misbrugsproblemer er en god investering

Det gavner virksomheden at gribe ind, da misbrug belaster arbejdsmiljø og arbejdsindsats.

En god håndtering forebygger arbejdsulykker og forhindrer spiritus- eller narkokørsel.

Der er god økonomi i, at medarbejderen kommer i behandling, så han eller hun kan komme tilbage og fungere optimalt.

Ved at prioritere personalets velbefindende, styrkes ikke blot den interne arbejdskultur men også virksomhedens ansvarlighed og bæredygtighed i forhold til ESG-kravene.

Tjele Dare to Care tilbyder en skræddersyet løsning omkring misbrug

Nøglemedarbejdere tilbydes kurser, hvor de får viden om, hvordan man spotter misbrug, hvordan man griber ind og tager den nødvendige samtale med medarbejderen.

En samarbejdsaftale med Dare to Care omfatter også tilbud om rådgivning og sparring, samt døgnbehandling eller dagbehandling efter arbejdstid til medarbejdere med afhængighed.

Tjele Dare to Care deltager på HR Træfpunkt messen 2024 med særligt fokus på ESG Socialt ansvar.

Rådgivning til virksomheder

Hos Tjele Dare to Care rådgiver vi store og små virksomheder, som ønsker at udforme en god misbrugspolitik, der hjælper virksomheden med at blive bedre til at tackle misbrugsproblemer på arbejdspladsen.

Det gør vi ved at:

  • Uddanne ledere, HR-medarbejdere og tillidsrepræsentanter

  • Rådgive netværksgrupper som medarbejdere trygt og anonymt kan gå til

  • Finde gode behandlingstilbud og oplyse medarbejderne om dem

Fra alkoholpolitik til misbrugspolitik

De fleste danske virksomheder har en alkoholpolitik, som beskytter og hjælper medarbejdere i forhold til alkoholmisbrug.

Men skal virksomheden løfte et socialt ansvar for sine medarbejdere, bør alkoholpolitikken udvides til en generel misbrugspolitik, som også tager hånd om medarbejdere, der kæmper med andre typer af misbrug, herunder stoffer, medicin og ludomani.

Hos Tjele Dare to Care hjælper vi virksomheder med at udvikle og implementere en misbrugspolitik, der passer til deres specifikke behov.

Som HR-medarbejder fik jeg konkrete og klare værktøjer til, hvordan virksomheden griber misbrugsproblematikker an og får tænkt misbrugspolitikken ind i ESG.

Hvad er indholdet i ESG-rapporteringen

ESG-data udgør en afgørende del af ESG-rapporteringen og disse data består af oplysninger, der evaluerer en organisations præstation og indvirkning inden for miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige områder.

Eksempler på ESG-data:

  • Miljømæssige ESG-data

    Dette omfatter en virksomheds årlige rapport om dens kulstofemissioner og vandforbrug, som viser CO2-udledning og vandforbrug som følge af dens aktiviteter.

  • Sociale ESG-data

    Dette omfatter oplysninger om virksomhedens politikker og praksis vedrørende arbejdsforhold, medarbejderrettigheder og mangfoldighed. For eksempel kan det inkludere indsatsen for at fremme mangfoldighed og initiativer, der støtter medarbejderes trivsel.
    Herunder også indgå i misbrugspolitikken og det dokumenterede arbejde for hensigtsmæssig håndtering af misbrugsproblematikker.

  • Ledelsesmæssige ESG-data

    Dette omfatter oplysninger om virksomhedens ledelsespraksis og etiske retningslinjer, herunder rapportering, transparens og integritet i organisationens drift.

Om Dare to Care og ESG – socialt ansvar

Dare to Care er Behandlingscenter Tjeles tilbud til private og offentlige arbejdspladser om rådgivning og sparring omkring misbrugsproblemer og misbrugspolitik på arbejdspladsen.

Dare to Care omfatter en bred vifte af ressourcer, herunder behandlingstilbud, rådgivning, den svære samtale og udvikling af alkohol- og misbrugspolitik. Vores erfarne team arbejder tæt sammen med virksomheder for at sikre en effektiv og skræddersyet indsats.

Kontakt os for at høre nærmere om Dare to Care, og hvordan vi kan skræddersy en løsning til netop jeres virksomhed.

Har du brug for rådgivning om misbrug og misbrugspolitik?

Ring hvis du har spørgsmål om misbrug og udarbejdelse af en effektiv misbrugspolitik – eller om det sociale ansvar, der ligger i ESG.

Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.

Anne-Margrethe Overgaard
Misbrugskonsulent

Send os en e-mail

Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.

Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.