Coronakrisen og misbrugsproblemer

Coronakrisens omkostninger

Det er nu et år siden, COVID-19 gjorde sit indtog i Danmark og senere havde som følge, at Danmark i perioder helt eller delvist lukkede ned.

Coronakrisen har haft mange omkostninger både i Danmark og på verdensplan, det være sig både menneskelige og økonomiske omkostninger.

”På Behandlingscenter Tjele bliver vi hver eneste dag kontaktet af pårørende og afhængige, som bekræfter den tendens, vi også ser i behandlingen, at misbrug er eskaleret under Coronakrisen. Det har forskellige årsager, og nogle af dem udspringer af,  at mange arbejder hjemmefra og mange er eller har været hjemsendt på ufrivillig orlov,” fortæller Anne-Margrethe Overgaard, der er misbrugskonsulent og leder af Dare to Care Sjælland.

Følelsesmæssige konsekvenser

Der kan være angst og stress forbundet med Coronasituationen. Angst for, hvordan man klarer situationen i familien, angst for sygdom og angst for at miste sit arbejde og dermed også økonomisk usikkerhed.

Mange fortæller også om den stress, der ligger i hele situationen og stress i forbindelse med at få hverdagen til at fungere med børn, hjemmeskole og arbejde.

At man ikke skal stå op til noget og ikke skal afsted på jobbet hver dag og være sammen med kollegaer gør, at man mere kan gemme sig derhjemme. Flere fortæller således også om følelsen af ensomhed og isolation.

Angst og stress kan føre til udbrændthed, som på den lange bane kan medføre alvorlige depressioner.

Misbrug kan i mange tilfælde blive en form for trøster og flugt – en form for selvmedicinering. Med andre ord usikkerhed omkring hele situationen, også arbejdsmæssigt, gør, at misbruget ofte tager mere fart for at dulme den situation, man er endt i.

Tendenser

Som det ser ud, er der to tendenser:

  • De unge har ikke kunnet komme ud at feste sammen med andre unge, som de plejer at være, hvilket kan have dæmpet deres forbrug af alkohol og stoffer under Coronakrisen.
  • Til gengæld hører vi fra den voksne gruppe, at der bliver drukket mere alkohol i hjemmet i den nuværende situation; ofte hænger det sammen med, at man efter endnu en dag med stress, uro og usikkerhed har behov for at slappe af – eller føler behovet undervejs i dagens løb.

Ofte bliver et misbrug mere tydeligt for de pårørende i denne tid, hvor flere eller alle i familien måske er hjemme og tæt sammen. Det bliver derfor tydeligt for omgivelserne, at et familiemedlem har eller har haft et skjult misbrug i længere tid, som måske kommer ud af kontrol her i krisen.

Misbrug påvirker familie og job

Misbrug påvirker omgivelserne – både børn og voksne. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at der kan opstå pressede følelsesmæssige situationer også for børn, når far, mor eller bedsteforældre drikker eller tager stoffer.

For mange er det en periode, man skal igennem, og forbruget af alkohol og stof normaliseres, når en mere normal hverdag vender tilbage. Nogle står dog også tilbage med mere varige omkostninger, som kan være angst, depressioner, ensomhed, stress, selvskade og misbrug.

Er man disponeret for afhængighed og måske har haft et stort forbrug tidligere, har det været nemt at falde i den grøft i denne periode. Derfor er det vigtigt, at vi har fokus på problemet og giver den hjælp, der er behov for både til den afhængige, men også til de pårørende, som er påvirket af situationen.

Derfor har Behandlingscenter Tjele og Dansk MisbrugsBehandling også holdt åbent for behandling af afhængighed i hele perioden under iagttagelse af de nødvendige forholdsregler i forhold til COVID-19. Det er vores erfaring, at der er brug for hjælp uanset omstændighederne.

Få rådgivning om misbrugsproblemer

Kontakt os på 70 20 40 80

Vi tager telefonen døgnet rundt.

Medarbejdere med misbrugsproblemer

Det er også virksomheder, som har henvendt sig i forhold til medarbejdere, som arbejder hjemmefra eller er hjemsendt, og hvor der er en mistanke om et misbrugsproblem, som har taget fart under Coronakrisen.

Det kan være nemmere at skjule et misbrug, når man er derhjemme og ikke behøver at møde kollegaerne.

Det, man bemærker i virksomheden, kan være atypiske mails, som den pågældende har skrevet på mærkelige tidspunkter. Det kan også være, at den pågældende måske har optrådt påvirket på et virtuelt møde, hvor der måske har været både interne og eksterne deltagere. Derfor søger virksomhederne råd til, hvordan de skal håndtere misbrug i den nuværende situation, hvor de ikke er sammen med den pågældende og ikke kan spotte vedkommende som under mere normale former, hvor man fysisk er sammen.

Spørgsmålene fra virksomheder er ofte:

  • Hvad skal vi holde øje med under Coronakrisen?
  • Hvordan spotter vi et misbrug, når vi ikke er fysisk sammen?

I disse Coronatider er det vigtigt at holde fokus på medarbejdernes trivsel, når de arbejder hjemme eller er hjemsendt. Også i forhold til at medarbejdere føler sig set af virksomheden, selv om de arbejder hjemmefra – at der er interesse for dem.

For at fornemme medarbejdernes trivsel, er jævnlig kontakt med medarbejdere vigtig – for eksempel med virtuelle møder, hvis fysiske møder ikke kan lade sig gøre. Når man har virtuelle møder, er det vigtigt, at det gøres klart, at det foregår med video, så man kan se og få en fornemmelse af hinanden. Det skal ikke være muligt, som flere fortæller de har gjort at slå kameraet fra, så man kan gemme sig, hvis man har drukket og dermed ikke har set frisk ud – eller sætte et fast billede på i stedet for kameraet.

Det handler i virkeligheden om, at arbejdspladsen/omgivelserne skal forstå vigtigheden i at gribe ind også i Coronatiden, så medarbejderen kan få den rette hjælp.

“Det eneste, man ikke må gøre ved misbrug, er ikke at gøre noget.”

Misbrugspolitik på arbejdspladsen

Generelt mener vi på Behandlingscenter Tjele, at en effektiv misbrugspolitik er en god investering både for medarbejdere og for virksomhed, hvilket også gælder her under Coronakrisen.

Det er stadig vigtigt at have forståelsen af misbrugets indvirkning på arbejdsmiljøet, men også på risikoen for arbejdsulykker, hvilket også kan forekomme i denne tid. Langvarigt misbrug påvirker arbejdsindsatsen og også medarbejderens dømmekraft.

Det er også tydeligt, at påvirkning af alkohol og stoffer nedsætter reaktionsevnen; derfor kan det have fatale konsekvenser på en arbejdsplads, hvor der arbejdes med eksempelvis maskiner. Der kan også være tale om en medarbejder, som kører påvirket af alkohol og/eller stoffer i bil og måske firmabil.

Har du spørgsmål?

Ring til os, hvis du har spørgsmål om misbrug, eller om behandling af misbrug.

Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.

Christina Bredahl Frederiksen
Rådgiver hos Tjele

Send os en e-mail

Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.

Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.