Alkohol og alkoholisme – fakta, tal og statistik
Bliv klogere på alkoholmisbrug i Danmark
Her på siden kan du finde svar på danskernes alkoholvaner, hvor mange danskere der ender i et alkoholmisbrug og hvor mange der går i alkoholbehandling?
Vi har samlet de vigtigste alkoholstatistikker fra Sundhedsstyrelsen, Statens Institut For Folkesundhed, WHO og Kræftens Bekæmpelse.
Har du spørgsmål om alkoholisme?
Ring 70 20 40 80
Åbent alle dage og døgnet rundt
Alkoholikere i Danmark
Ifølge Statens Institut For Folkesundhed findes der tre typer af sundhedsskadeligt alkoholforbrug: Storforbrug, skadeligt forbrug og afhængighed af alkohol (alkoholisme):
- 140.000 danskere er afhængige af alkohol
- 585.000 har et skadeligt højt forbrug af alkohol
- 860.000 har et storforbrug af alkohol
Selvom det er skadeligt forbrug og alkoholafhængighed, der betegnes som misbrug, er det værd at medtage storbrugere, når man svarer på, om alkoholforbruget er et problem.
Undersøgelsen viser, at danskere, der drikker over højrisikogrænsen – eller som har et alkoholmisbrug nedsætter den gennemsnitlige levealder i Danmark.
Hvor mange danskere går i alkoholbehandling?
Alkoholisme er udbredt i Danmark, men der er alt for få, der går i behandling.
I 2022 deltog 24.800 personer i offentligt finansieret behandling af deres alkoholmisbrug, hvilket dog kun er ca. 10 procent af dem der har behov for en behandling.
Samtidig går der ofte 10-12 år, fra man erkender, at man har problemer, til man rækker ud efter hjælp og på de år kan man miste utrolig meget.
Alkoholrelaterede sygdomme og dødsfald
Undersøgelsen viser, at de danskere, der drikker mest, har flere sygedage og lægebesøg, samtidig med at et alkoholmisbrug nedsætter den gennemsnitlige levealder og er skyld i flere indlæggelser og dødsfald.
Hvert år er alkohol skyld i:
- 2.500 dødsfald med alkohol som primær eller medvirkende årsag
- 24.800 hospitalsindlæggelser
- 74.500 psykiatriske ambulante hospitalsbesøg
- 138.200 ekstra kontakter til egen læge
Hvert år er der således omkring 150.000 alkoholrelaterede hospitalskontakter.
Sygdomme relateret til alkoholisme
Alkoholisme forårsager mere 200 forskellige sygdomme og kritiske tilstande i kroppen, herunder forskellige typer af kræft, lungesygdomme, hjertekarsygdomme og nedsat forplantningsevne.
Alkohol formodes blandt andet at være årsag til omkring 60 % af alle tilfælde af levercirrose (skrumpelever) i Danmark.
Skader i mave/tarm regionen, som type 2-diabetes og betændelse i bugspytkirtlen er også blandt de mest almindelige alkoholikersygdomme.
Psykiske skader og alkoholisme
Foruden de fysiske skader på kroppen, findes der er lang række psykiske lidelser, som ofte sættes i forbindelse med alkoholmisbrug.
Det gælder fx angst, søvnbesvær, depression, nerve- og hjerneskader og demens.
Har man et alkoholmisbrug, er der altså stor risiko for, at det har konsekvenser for helbredet – og de sundhedsmæssige konsekvenser af alkoholmisbrug koster samfundet dyrt.
Har du spørgsmål om alkohol og alkoholisme?
Ring 70 20 40 80
Åbent alle dage og døgnet rundt
Er du tæt på en person, der drikker for meget?
Kender du en, der drikker for meget og som kunne have brug for hjælp?
De fleste misbrugere går først i behandling, når familien stiller krav om det, men hvordan hjælper man en misbruger i behandling?
Kontakt familierådgiverne hos Tjele og få råd om, hvad skal der til for at motivere en af sine nærmeste til at gå i behandling, og hvordan man forbereder sig på samtalen.
Spørgsmål og svar om alkoholmisbrug
Herunder har vi samlet nogle af vores hyppigst stillede spørgsmål, som vi møder, når vi taler med pårørende eller mennesker, der selv har et misbrugsproblem.
Hvornår er jeg afhængig af alkohol eller medicin?
Du har et problem, hvis du fortsætter med at anvende alkohol eller afhængighedsskabende medicin på trods af de negative konsekvenser og problemer, du oplever. Du kan sikkert heller ikke længere kontrollere hvor meget, hvor længe og hvordan, du drikker eller hvor mange piller, du spiser. Og du oplever formentlig, at du er nødt til at indtage stadig større mængder for at opnå samme effekt som tidligere. Din tolerance er øget.
Hvad med alkohol og/eller piller som afslapning?
Alkohol og piller er “lumske venner” at støtte sig til. Problemerne forsvinder midlertidigt. Selvtilliden og selvfølelsen er formentlig heller ikke bedre, når du bliver ædru. Og de ting, der gav dig uro og stress, er ikke forsvundet eller blevet mindre – snarere tværtimod. At drikke eller tage piller for at lette angst, uro eller midlertidig søvnløshed er ikke nogen hensigtsmæssig løsning.
Er alkoholafhængighed arveligt?
Forskning viser, at der findes en arvelig komponent. Hvis du har alkoholmisbrug i familien, er der højere risiko for, at du selv udvikler misbrug.
Hvad sker der, hvis jeg blander alkohol og medicin?
Sovemedicin, nervemedicin og flere typer smertestillende præparater kan give meget alvorlige forgiftningstilstande, hvis de blandes med alkohol. Selv relativt få piller kan give en dyb bevidstløshed og risiko for alvorlige skader. I værste fald kan det være livstruende.
Hvilket “stof” er det farligste?
Alle afhængighedsskabende stoffer er farlig. Hver på sin måde. Men alkohol er det farligste “stof”. Det er accepteret i vor kultur og legalt, det findes overalt, det er let tilgængeligt og relativt billigt. Men det giver mange fysiske og psykiske skader. Alkohol er ofte starten til andre “stoffer”. Det begynder næsten altid med alkohol.
Hvorfor er det så svært at erkende, at man har et problem?
I vor kultur og hos os selv ligger det dybt rodfæstet, at man skal tage ansvar for sit eget liv og klare sig selv. Når alkohol eller piller får overtaget, mister man kontrollen med sit eget liv. Omgivelserne ser ned på og fordømmer den, der ikke kan klare sit eget liv. Resultatet bliver, at den afhængige lyver, benægter og bruger al sin kraft på at skjule, hvorledes det egentlig er fat. Benægtelsen er en slags overlevelsesmekanisme. Jo længere ud man kommer, desto sværere bliver det at se realistisk på sin egen situation.
Hvordan skal jeg holde op?
Første skridt er at bede om hjælp og være villig til at tage imod den. Hos Behandlingscenter Tjele får du professionel rådgivning og behandling for din afhængighed. En behandling, der hjælper dig til at genvinde dit liv.
Hvordan skal jeg forholde mig, hvis min søn eller datter drikker for meget eller tager stoffer?
Ungdommen drikker og prøver stoffer – sommetider af ren nysgerrighed. Der er altid risiko forbundet med at drikke eller tage “stoffer”. Du skal reagere direkte – jo før jo bedre. Du skal ikke være bange for at søge professionel rådgivning, selvom personen bliver vred. På sigt redder du måske et liv.
Hvad skal jeg gøre, hvis nogen, jeg holder af, drikker for meget, tager for mange piller eller misbruger andre stoffer?
Tro på dig selv og det, du ser og oplever. Stå ved, hvad det gør ved dig. Alkoholisme og andre afhængigheder går helt sikkert ikke over af sig selv eller bliver bedre med tiden. Snarere tværtimod. Få professionel rådgivning.
Har du spørgsmål?
Ring til os, hvis du har spørgsmål om misbrug, eller om behandling af misbrug.
Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.
Christina Bredahl Frederiksen
Rådgiver hos Tjele
Send os en e-mail
Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.
Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.