Vi sidder klar ved telefonerne på
TEGN PÅ ALKOHOLMISBRUG
Tegn på alkoholisme
Der findes ingen klar grænse for, hvornår et alkoholforbrug har udviklet sig til et misbrug. Derfor kan det være svært at vurdere, om forbruget af alkohol er blevet så stort, at det har udviklet sig til en afhængighed, som kræver professionel behandling.
Herunder er de mest almindelige tegn på alkoholisme – både symptomer hos hos den, der drikker, og hos de pårørende. Det er symptomer, du bør være opmærksom på, hvis en i familien drikker for meget, eller hvis du selv kæmper med et alkoholmisbrug.
1.900
danskere er hvert år i behandling hos Tjele
95 %
af vores deltagere
er tilfredse med behandlingen
34 års
erfaring med behandling af alkoholmisbrug
Ring og få anonym rådgivning
70 20 40 80
Vores telefoner er døgnåbne og du kan altid ringe og få en samtale om dit – eller din pårørendes alkoholmisbrug.
Symptomer på alkoholisme
I de følgende afsnit uddyber vi symptomerne på alkoholisme. De første symptomer handler om reaktioner, opførsel, adfærd og vaner hos den, der har udviklet alkoholisme, og de næste symptomer handler om de pårørende og deres relation til den, der drikker. Alkoholmisbrug påvirker nemlig alle nære pårørende og det er ikke unormalt, at familielivet ændrer sig i takt med, at problemet udvikler sig.
Til sidst er der en liste over de fysiske symptomer man kan opleve, hvis man har udviklet et alkoholmisbrug.
10 adfærdsmæssige og psykiske tegn på alkoholisme
1. Bagatellisering
Bagatellisering er et af de mest almindelige symptomer på alkoholisme. At alkoholikeren bagatelliserer, hvor meget han/hun drikker, er et meget typisk tegn på alkoholmisbrug. Selvom du kan lugte alkohol, vil du få at vide, at der “kun” har været tale om en enkelt øl eller et enkelt glas vin. Også selvom han/hun er synligt beruset.
2. Alkoholvaner
Når man har et alkoholproblem, omgås man ofte alkohol på en anden måde, end hvad man gjorde tidligere – et af de tydeligste tegn på alkoholmisbrug er derfor de nye vaner, man har tillagt sig. Det kan fx være, at man:
- Drikker de første genstande hurtigt for at opnå en effekt
- Kan drikke mere end andre, fordi man har opbygget en tolerance overfor alkohol
- Har svært ved at stoppe med at drikke, når man først er gået i gang
- Ofte ender med at drikke mere, end man har planlagt.
- Tit drikker alkohol, når man er alene.
Det er alt sammen tegn på alkoholisme, som man bør være opmærksom på, hvis der er mistanke om, at en i den nære familie kæmper med et alkoholproblem.
3. Adfærd
Et andet typisk tegn på alkoholisme er, at man ændrer adfærd, når man drikker. Mange bliver fx aggressive eller selvmedlidende, når de indtager alkohol – det er en forandring og et symptom på alkoholmisbrug, som er let at spotte for omgivelserne.
4. Benægtelse
Det er svært at erkende, at man har et alkoholproblem. Derfor reagerer alkoholikere ofte med vrede, når der bliver talt om problemet – eller også nægter de at helt at tale om emnet. Det er heller ikke ualmindeligt, at den, der påtaler problemet, bliver beskyldt for at være hysterisk, moraliserende og en dårlig ægtefælle, forælder eller barn – men det har intet med den pårørende at gøre.
Benægtelsen er en forsvarsmekanisme, som mange alkoholikere tager i brug, når de føler sig truffet og har behov for at fjerne fokus fra sig selv og problemet. De fleste alkoholafhængige skammer sig nemlig rigtigt meget over den situation, de er havnet i, og det ender ofte med benægtelse og beskyldninger, når de konfronteres.
5. Brudte løfter - lover en masse uden at holde det
”Jeg gør det aldrig igen.” Det er en sætning, som de fleste pårørende har hørt før. Det er nemlig ikke ualmindeligt, at alkoholikere inderligt fortryder deres fuldskab og lover familien, at de aldrig vil drikke igen – dels fordi, de skammer sig over problemet og dels fordi, de ikke vil miste deres nærmeste. Men det er de færreste, der kan løse alkoholproblemet på egen hånd og efter noget tid vender langt de fleste tilbage til de gamle vaner og bryder løftet om at stoppe. Det er et mønster, der ofte gentager sig – det er også årsagen til, at brudte løfter er et af de mest almindelige tegn på alkoholisme.
6. Blackouts eller hukommelsestab
Blackouts er et almindeligt symptom på alkoholisme. Det betyder kort sagt, at man har svært ved at huske de ting, man har gjort eller sagt, mens man har været påvirket af alkohol. Ofte vil alkoholikere forsøge at dække over de små passager, som de ikke kan huske, fordi de er flove over kontroltabet. Det betyder, at din pårørende kan have haft et eller flere blackouts, uden at du kender til det.
7. Perioder uden alkohol
Når man har et alkoholproblem, drikker man ikke hele tiden. Faktisk er det kendetegnende for alkoholikere, at de i perioder holder helt op med at drikke – men i de fleste tilfælde er der bare tale om en pause, og når den er slut, fortsætter drikkeriet på samme måde som før.
8. Du dækker over vedkommende
Et af de mest almindelige alkoholismesymptomer findes ikke hos alkoholikeren selv, men hos den nærmeste familie. Efterhånden som problemet vokser, er det nemlig almindeligt, at familien begynder at dække over den, som har problemet eller bagatelliserer alkoholforbruget overfor omgivelserne. Det kan fx være, at man ringer til arbejdspladsen og fortæller, at vedkommende ikke kan arbejde, fordi de er blevet ramt af influenza, mens sygefraværet i virkeligheden skyldes alkoholproblemet.
9. Isolering fra omverdenen
Det er helt almindeligt at skamme sig over, at alkoholproblemer er blevet en del af familiens hverdag. Og et typisk tegn på alkoholisme er, at man som familie isolerer sig fra omverdenen. Det er nemlig tilfældet i rigtigt mange alkoholramte familier. De melder afbud til fester og sociale arrangementer, og så inviterer de sjældent gæster med hjem – det gælder også for børnene, som stopper med at tage legekammerater med hjem.
10. Depression og usikkerhed
At dække over et alkoholproblem og isolere sig fra omverdenen er to typiske tegn på alkoholmisbrug, som kan ses på familiens reaktion på problemet. Men det er ikke kun adfærden, der ændrer sig hos de nærmeste pårørende – det er også de følelser, som den enkelte kæmper med. Det er ikke ualmindeligt, at man bliver deprimeret, usikker, bange og ulykkelig, eller at man bruger al sin energi på at tænke på, hvordan den afhængige har det og på, hvordan man kan hjælpe– det kaldes også medafhængighed.
At udvikle en depression eller blive nedtrykt som følge af et alkoholmisbrug er altså normalt – det gælder både for alkoholikere og for andre, som har alkoholproblemer tæt inde på livet. Der er altså en forbindelse mellem alkohol og depression – og det skal altid tages alvorligt, hvis én af de pårørende får det svært.
Fysiske tegn på alkoholisme
De fysiske tegn på alkoholisme kan blandt andet være, at man ryster på hænderne, har hjertebanken, højt blodtryk, sveder meget eller har diarré, kvalme eller opkast. Man kan også opleve, at man enten taber sig eller tager på.
Tegn på alkoholskader
- Hjertekarsygdomme.
- Leversygdomme som bl. a. fedtlever.
- Kræft i strube, mundhule, svælg og spiserør.
- Betændelse i bugspytkirtlen.
- Skader i hjernen, herunder hukommelses besvær og demens.
Se film med René der var i behandling hos Tjele:
Tegn på alkoholmisbrug – Er jeg alkoholiker?
Hvis man er i tvivl om, om ens alkoholforbrug har udviklet sig til et alkoholproblem, der kræver behandling, så kan det være en god ide at kigge listen med symptomer igennem og se, om man kan nikke genkendende til ét eller flere af dem.
Hvis det er tilfældet, så kan det være, at du skal have professionel behandling og alkoholrådgivning for at komme tilbage på sporet. Ring til os på 70 20 40 80 og få afklaring i dag – vi sidder klar døgnet rundt til at tage en uforpligtende og anonym snak om din situation. Det gælder også, hvis du er pårørende til en alkoholiker, som har det svært.
Test om du har et alkoholmisbrug
Prøv vores alkoholtest og se, om du har brug for hjælp til et alkoholmisbrug. Alkoholtesten er udviklet af WHO (World Health Organization) og bruges af læger og behandlingscentre i hele verden.
Gode behandlingsmuligheder
At være alkoholiker er en alvorlig lidelse med symptomer, der påvirker hele familien, men der er hjælp at hente, når alkoholen har taget overhånd. Derfor er det også vigtigt, at man ikke lukker øjnene for problemet og håber, at det går over af sig selv. Det gør det ikke.
Heldigvis er der gode behandlingsmuligheder som kan hjælpe dig eller en af dine nærmeste med at komme af med sin afhængighed gennem professionel alkoholbehandling.
Har du spørgsmål om alkoholisme?
Ring til os, hvis du har spørgsmål om alkoholisme, eller om behandling af alkoholmisbrug.
Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.
Gitte Søndergaard
Rådgiver hos Tjele
Send os en e-mail
Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.
Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.
Er du afhængig?
Tæt på en afhængig?
Behandlingscenter Tjele
70 20 40 80
Fastrupvej 3
8830 Tjele
Behandlingscenter Tjele
Vester Voldgade 96
1552 København
post@tjele.com