ALKOHOLISME
Alkoholisme er en alvorlig lidelse med store konsekvenser
Der er mange fordomme om at alkoholisme kun rammer socialt udsatte, og at en alkoholiker er en der sidder på bænken og drikker.
Virkeligheden er dog at alkoholisme rammer bredt og uden hensyntagen til baggrund, køn og social status.
34 års
erfaring med behandling af alkoholmisbrug
1.900
danskere er hvert år i behandling hos Tjele
95 %
af vores deltagere
er tilfredse med behandlingen
Hvorfor udvikler man alkoholisme?
Nogle mennesker har en større tendens til at udvikle alkoholisme, hvilket kan skyldes både biologiske, sociale eller psykiske forhold:
- Arvelighed er en væsentlig faktor for udviklingen af alkoholisme, for man har 3 til 4 gange så høj risiko for at udvikle alkoholisme, hvis man har en forælder, der er alkoholiker.
- Sociale forhold betyder, at hvis man er vokset op – eller færdes – i miljøer, hvor der drikkes meget alkohol, vil man selv have tendens til at drikke mere alkohol.
- Psykiske forhold har betydning for hvor meget man drikker. F.eks. har mennesker, der lider af depression eller angst, en større tendens til at drikke alkohol, i forsøget på at lindre de psykiske symptomer.
Selv om der er alvorlige følger af alkoholisme, er mange i vildrede om, hvad de skal gøre, hvis de er ramt af sygdommen.
140.000 danskere lider af alkoholisme
Sundhedsstyrelsen vurderer, at op mod 140.000 danskere lider af alkoholisme – og at ca. 585.000 danskere har et skadeligt alkoholforbrug, dvs. at deres alkoholindtagelse er skadeligt for helbredet.
Ud af de 140.000 med alkoholisme er der ca. dobbelt så mange mænd som kvinder.
Test om du har et alkoholmisbrug
Prøv vores alkoholtest og se, om du har udviklet alkoholisme. Alkoholtesten er udviklet af WHO (World Health Organization) og bruges af læger og behandlingscentre i hele verden.
Diagnosen alkoholisme
Når læger stiller diagnosen alkoholafhængighed (alkoholisme), benytter de verdenssundhedsorganisationen WHO’s ICD-10 diagnosekriterier.
Der er opstillet 6 diagnosesymptomer, og er 3 af disse til stede i mere end en måned, eller gentagne gange i løbet af et år, stilles diagnosen alkoholafhængighed (alkoholisme).
ICD-10 diagnosekriterier for alkoholafhængighed:
- Trang (craving)
En stærk trang til alkohol. - Kontroltab
Man har svært ved at holde op med at drikke, når man først er begyndt. - Abstinenser
Man oplever abstinenser eller alkoholindtagelse og indtager alkohol for at undgå abstinenser. - Toleranceudvikling
Der skal mere og mere alkohol til for at opnå den samme virkning. - Alkohol har en dominerende rolle i tilværelsen
På grund af drikkeriet får man stadig sværere ved at passe job og forpligtelser over for familie. - Fortsat alkoholforbrug trods erkendt skadevirkninger
Drikkeriet fortsætter, selv om man godt er klar over de skadelige konsekvenser.
Blandt læger og andet sundhedspersonale er der enighed om, at har man har fået stillet diagnosen alkoholisme, har man behov for professionel behandling – det er ikke et problem, man løser selv.
Hvem rammes af alkoholisme?
Langt hovedparten af de danskere, der rammes af alkoholisme, er ”helt almindelige mennesker” med både familie og arbejde.
I vores alkoholbehandling møder vi danskere som de er flest, det være sig skolelærere, selvstændige, sygeplejersker, tømrere, direktører eller SOSU-assistenter, som alle har det tilfælles at de har udviklet en alkoholisme, der har store negative konsekvenser for dem selv og deres familier.
Brug din sundhedsforsikring til døgnbehandling
Mere end 2.3 million danskere har en sundhedsforsikring, enten gennem deres arbejdsplads eller gennem deres ægtefælle – og i langt de fleste tilfælde dækker den udgifterne til behandling af alkoholisme.
Sådan behandles alkoholisme
Hos Behandlingscenter Tjele starter en behandling af alkoholisme med at vores læger laver en udredning og ved behov igangsætter en abstinensbehandling.
Siden fortsætter den egentlige behandling, som foregår efter Minnesotamodellen, i typisk 4 uger.
Al behandling tager udgangspunkt i Minnesotamodellen, den mest anerkendte og anvendte metode til misbrugsbehandling på verdensplan.
Behandlingsprogrammet består først og fremmest af:
• Undervisning
• Foredrag
• Personlige samtaler med rådgiver
Et af Minnesotamodellens grundprincipper er, at alle behandlere selv har erfaring med misbrug, for det sikrer, at deltagere i behandlingen mødes med både professionel ekspertise og menneskelig forståelse.
Gratis og anonym rådgivning til pårørende
Ring 70 20 40 80
Åbent alle dage og døgnet rundt
Til dig, der er pårørende til en alkoholiker
De fleste henvendelser til Behandlingscenter Tjele er fra pårørende, der har brug for hjælp til at få et familiemedlem eller ven til at indse alvoren i alkoholproblemet og få vedkommende til at erkende sit behov for professionel hjælp.
Langt de fleste, der går i behandling for alkoholisme, gør det, fordi de pårørende griber ind.
De fleste synes, det er en svær og grænseoverskridende proces at gribe ind og stille krav om behandling.
Men med den rigtige forberedelse lykkes det faktisk i langt de fleste tilfælde med et godt resultat.
Vi anbefaler at kontakte os på 70 20 40 80 for råd og vejledning, så vi kan hjælpe dig med at blive klædt rigtigt på til den svære samtale.
Helbredsmæssige konsekvenser og følgesygdomme
Nogle af de alvorligste følgesygdomme, der normalt forbindes med alkoholisme, er leverskader (”skrumpelever”), betændelse i bugspytkirtlen og flere forskellige kræftformer, men alkohol øger risikoen for en lang række andre sygdomme:
Følgesygdomme af alkoholisme er bl.a.:
- Forhøjet blodtryk
- Nedsat potens
- Fertilitetsproblemer
- Maveblødning
- Hjerneblødning
- Demens
- Kræft i mund, svælg og strube
- Knogleskørhed
Samtidig har alkoholikere en højere risiko for at komme til skade pga. alkoholrelaterede arbejdsulykker, spirituskørsel, slagsmål eller fordi, man i alkoholpåvirket tilstand utilsigtet kommer til at udsætte sig selv for fare pga. dårlig dømmekraft.
Psykiske konsekvenser
Ud over de fysiske skader ved alkoholisme, påvirkes også den psykiske trivsel og det mentale helbred.
Når man har et alkoholmisbrug, har man forhøjet risiko for at udvikle depression og angst, og alkoholikere har 8 gange større risiko for at begå selvmord i forhold til gennemsnitsbefolkningen.
Mangeårig alkoholisme fører desuden ofte til kognitiv svækkelse, hjerneskader, alkoholrelateret demens og delirium tremens, en psykoselignende tilstand, der kan opstå som følge af alkoholabstinenser.
Har du spørgsmål om alkoholisme?
Ring til os, hvis du har spørgsmål om alkoholisme eller om behandling af alkoholafhængighed.
Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.
Christina Bredahl Frederiksen
Rådgiver hos Tjele
Send os en e-mail
Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.
Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.
Er du afhængig?
Tæt på en afhængig?
Behandlingscenter Tjele
70 20 40 80
Fastrupvej 3
8830 Tjele
Behandlingscenter Tjele
Vester Voldgade 96
1552 København
post@tjele.com