MEDARBEJDER MED MISBRUG
De fleste misbrugere har både familie og job
Medarbejdere med misbrugsproblemer er ikke noget ukendt fænomen på danske arbejdspladser.
Ifølge Sundhedsstyrelsen har 140.000 danskere udviklet et alkoholmisbrug og 860.000 danskere har et forbrug, der ligger over Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Langt de fleste misbrugere er “almindelige” mennesker med familie og job – og der sidder medarbejdere med misbrugsproblemer rundt omkring på tusindvis af danske virksomheder.
Misbrugsproblemer omfatter også andre typer rusmidler – hash, kokain og andre stoffer.
Misbrugsproblemer på arbejdspladsen?
Ring 70 20 40 80
Vores telefoner er døgnåbne og du kan altid ringe og få rådgivning
Medarbejdere med misbrugsproblemer har mere fravær
Medarbejdere, der har problemer med misbrug, har erfaringsmæssigt flere sygedage, har nedsat effektivitet, laver flere fejl og udgør dermed en øget belastning af kollegerne, forårsager utilfredse kunder m.m. Misbrugsproblemer blandt medarbejderne har direkte negativ økonomisk betydning for virksomheden og for arbejdsmiljøet.
Alene øget sygefravær, nedsat effektivitet og ekstra arbejde for alkoholikerens/misbrugerens kolleger beløber sig nemt til en årlig udgift på op mod 130.000 kr.
Behandling betaler sig
Behandling af medarbejdere med misbrugsproblemer betaler sig.
Virksomheden beskytter investeringen i sine medarbejdere mest effektivt ved at indføre en aktiv alkoholpolitik – misbrugspolitik og tilbyde medarbejderne professionel behandling for misbrug af alkohol, medicin eller andre rusmidler.
Er du kollega?
Kollegaer hjælper hinanden. Er du kollega til et menneske, som du mistænker for at have problemer med alkohol eller andet misbrug, kan du hjælpe:
- Er du kollega til en misbruger, er det vigtigt, at du er ærlig og siger, hvad du ser og oplever. Det hjælper ikke at fortie tingene.
- Er du kollega til en misbruger, er det vigtigt, at du ikke dækker over din drikkende eller påvirkede kollega. Hjælp ikke din kollega til at finde gode forklaringer på eller undskyldninger for misbruget.
- Er du kollega til en misbruger, er det vigtigt, at du ikke påtager dig arbejde og ansvar for din påvirkede kollega. Lad være med at overtage arbejdsopgaver, som ikke er dine – og lad være med at tage et ansvar, som ikke er dit, hvis noget går galt.
Det kan være svært at følge de ovenstående forslag, da misbrug stadigvæk kan være et tabu. Derfor kan du altid trygt henvende dig hos Behandlingscenter Tjele og få professionel hjælp og vejledning.
Få råd om at hjælpe en kollega med misbrug
Ring 70 20 40 80
Vores telefoner er døgnåbne og du kan altid ringe og få rådgivning
Sådan genkender du en medarbejder med misbrug
Det kan være vanskeligt at vurdere, om en kollega eller ansat har et misbrug, man som arbejdsplads bør blande sig i.
Tvivlen får ofte lov at komme den afhængige til gode så længe, at det ikke har store konsekvenser for arbejdsindsatsen. For hvem tør tage det afgørende skridt og konfrontere en medarbejder eller kollega med en fornemmelse?
Men det er vigtigt at vise omsorg i tide. Misbrugere er ofte gode til at skjule deres problemer i arbejdstiden, så når først misbruget begynder at skabe problemer på jobbet, er der med stor sandsynlighed tale om et alvorligt misbrug, der har udviklet sig igennem længere tid.
Se film med René der var i behandling hos Behandlingscenter Tjele:
Typiske tegn på misbrug
Uanset typen af misbrug er der nogle fællesnævnere af faresignaler, der er gode at kende til som arbejdsgiver, HR-medarbejder, tillidsmand eller kollega.
- Mange småfejl, mange uheld og ofte brug for andres hjælp og støtte
- Fravær før og efter weekends og ferier, ofte uden forklaring eller meget fantasifulde forklaringer – med tiden hyppigere og længere fraværsperioder
- Manglende engagement i arbejdsopgaver og faldende produktivitet
- Møder ofte for sent eller forlader arbejdspladsen tidligt
- Familieproblemer, ofte med skilsmisse til følge
- Økonomiske problemer, forskud på løn eller lån fra kollegaer
- Overdreven omhu med udseendet (gælder mest kvinder)
- Sjusk med udseendet og hygiejnen (gælder mest mænd)
- Møder påvirket op eller har abstinenser på jobbet
- Humørsvingninger: Bliver opfarende og voldsom eller irritabel og sårbar
- Isolerer sig fra kollegaer og undgår sociale arrangementer
- Gentagne dårlige beslutninger
- Kontroltab
Hvis virksomheden observerer nogle af disse tegn eller har mistanke om alkoholmisbrug, eller en anden misbrugsproblematik, er det vigtigt at handle hurtigt og hensigtsmæssigt. Ved at være opmærksom på advarselssignalerne kan virksomheden hjælpe medarbejderen med at få den nødvendige støtte og behandling.
Det er vigtigt at bemærke, at disse tegn og symptomer ikke nødvendigvis betyder, at en medarbejder har et misbrugsproblem, men de kan indikere behovet for at tage handling og søge hjælp.
Stor tilfredshed blandt deltagerne i behandlingen
I en undersøgelse svarer 9 ud af 10 deltagere, at de er “tilfredse” eller “meget tilfredse” med kvaliteten af alkoholbehandlingen hos Behandlingscenter Tjele.
De fleste vil ikke tale om misbruget
Den svære samtale om misbrug bliver særligt svær, fordi langt de fleste, der kæmper med alvorlige alkoholproblemer eller andre afhængighedslidelser, ikke ønsker at tale om det eller forholde sig til det. De skjuler, at de drikker, tager piller, spiller eller andet – og de kæmper hårdt for at bevare deres integritet.
Med andre ord benægter den afhængige, f.eks. en alkoholiker, at der er noget som helst galt – eller giver alle mulige årsager til, at vedkommende f.eks. forsømmer eller ikke kan yde det optimale på jobbet. Forklaringer kan være problemer i ægteskabet, stress, depression og meget andet.
Naturligvis skal man være opmærksom på, at det ikke nødvendigvis drejer sig om misbrug eller afhængighed, hvis en ansat har forsømmelser eller ændrer adfærd – men så er der måske noget andet i vejen, som skal tages alvorligt.
Intervention
Det er vigtigt at stole på sin fornemmelse og intuition, når man har en mistanke om, at en kollega eller medarbejder har et misbrugsproblem. Tag det, du hører og ser, op med den berørte på en respektfuld og omsorgsfuld måde og giv udtryk for din bekymring.
Det er langt fra sikkert, at samtalen bliver godt modtaget af den berørte – vær forberedt på modstand og forsvarstaler. Men god forberedelse øger chancen for en konstruktiv samtale med et positivt resultat.
Hjælp til intervention
Vi tilbyder hjælp og vejledning til virksomheder, der skal konfrontere en medarbejder med mistanke om misbrug.
Vores erfarne team er specialiseret i at gennemføre interventionsprocessen på en professionel og omsorgsfuld måde for at sikre den bedst mulige vej fremad for medarbejderen og virksomheden.
Kontakt vores rådgivere for en uforpligtende samtale på 70 20 40 80.
Meget informativt og gode redskaber til, hvordan man som arbejdsgiver får taget hånd om problemerne på en værdig og effektiv måde. Det gav en ekstra dimension, at underviser har personlig erfaring med misbrug – høj troværdighed.
Alle arbejdspladser burde høre dette foredrag. Rigtig god inspiration til håndtering af problematikken.
Fra intervention til det rette behandlingstilbud
Det er en god idé at have lavet en aftale med Behandlingscenter Tjele, inden den svære samtale om misbrug, så virksomheden er sikker på, at der er en plads på et passende behandlingstilbud, hvis misbrugeren accepterer at gå i behandling.
Tjele Behandlingscenter har mere end 30 års erfaring med misbrugsbehandling af alle typer misbrug, både alkoholmisbrug, afhængighed af kokain, hash eller medicin samt ludomani. Vi tilpasser vores behandlingsprogrammer til den enkeltes behov og tilbyder både ambulant- og døgnbehandling.
Få hjælp i hele landet
Tjele har centre landet over og tilbyder:
- Eneværelser til alle
- Personlig rådgiver, der følger dig gennem hele forløbet
- Lægeligt overvåget afrusning og abstinensbehandling
- Gratis afhentning
- Familiebehandling
● Døgnbehandling ● Ambulant behandling
Ambulant behandling og døgnbehandling
Ambulant behandling foregår efter almindelig arbejdstid, så medarbejderen kan opretholde sin hverdag, bo hjemme og passe sit job, mens vedkommende deltager i behandlingen. Vi tilbyder ambulant behandling i hele landet.
I døgnbehandling kommer medarbejderen væk fra hverdagens bekymringer og fristelser og får mulighed for at fokusere fuldt ud på at få det bedre. Vi har flere døgnbehandlingssteder på tværs af landet, alle med rigtig gode rammer ude og inde samt højt specialiseret personale – bl.a. misbrugsbehandlere, læger, sygeplejersker og psykoterapeuter.
Dare to Care deltager på HR-messer og rådgiver virksomheder om håndtering af misbrugsproblemer hos medarbejdere.
Om Dare to Care
Dare to Care er et program udviklet af Tjele Behandlingscenter, der i særlig grad handler om, hvordan virksomheder – private som offentlige – forholder sig til og håndterer misbrugsproblematikker på arbejdspladsen.
Dare to Care tilbyder rådgivning for virksomheder, udvikling af misbrugspolitik og hjælp til intervention og misbrugsbehandling.
Få rådgivning om misbrug på arbejdspladsen
Ring til os og få gode råd til at håndtere misbrug på arbejdspladsen.
Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.
Christina Bredahl Frederiksen
Virksomhedsrådgiver hos Tjele
Send os en e-mail
Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.
Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.
Er du afhængig?
Tæt på en afhængig?
Behandlingscenter Tjele
70 20 40 80
Fastrupvej 3
8830 Tjele
Behandlingscenter Tjele
Vester Voldgade 96
1552 København
post@tjele.com