ALKOHOLMISBRUG
Hvornår har man et alkoholmisbrug?
Det spørgsmål bliver vi ofte stillet, både fra personer der selv har et alkoholproblem og fra pårørende, som ønsker at vide om en af deres nærmeste har et behandlingskrævende alkoholmisbrug.
Her på siden kan du læse mere om den officielle diagnose for alkoholafhængighed, om tegn på alkoholmisbrug og om hvordan behandling af alkoholmisbrug foregår.
34 års
erfaring med behandling af alkoholmisbrug
1.900
danskere er hvert år i behandling hos Tjele
95 %
af vores deltagere
er tilfredse med behandlingen
Få rådgivning om alkoholmisbrug
Ring 70 20 40 80
Åbent alle dage og døgnet rundt
Diagnosekriterier for alkoholafhængighed
Den officielt anerkendte diagnose for alkoholafhængighed består af seks diagnosesymptomer, og kan være en hjælp til at afgøre, om man har et alkoholmisbrug, der kræver behandling:
- Trang – en stærk trang til alkohol.
- Kontroltab – manglende evne til at styre indtagelsen, standse eller nedsætte brugen.
- Toleranceøgning – at der over tid skal mere og mere alkohol til for at give den samme virkning som tidligere.
- Abstinenser – abstinenser og ubehag når man holder op med at drikke eller nedsætter forbruget.
- Fortsat drikkeri – på trods af skadevirkninger.
- Social tilbagetrækning – alkohol har en dominerende rolle og man bruger i stigende grad tid på at drikke på bekostning af andre aktiviteter.
Har man 3 eller flere af ovenstående symptomer i 1 måned, eller gentagne gange inden for et år, stilles diagnosen alkoholafhængighed og man anbefales at gå i alkoholbehandling
Se film med Morten der har været i behandling hos Tjele:
Typiske tegn på alkoholmisbrug
Udover de officielle diagnosekriterier, så er der en række typiske symptomer og tegn på, at man har udviklet et alkoholmisbrug, der kræver behandling:
-
Man drikker alene
Alkoholindtaget er ikke længere er et socialt fænomen, men foregår alene
-
Man drikker til hverdag
Drikkeriet foregår på hverdage, hvor man skal passe job og daglige forpligtelser.
-
Lover at nedsætte forbruget, men overholder ikke sit løfte
Man lover at skrue ned for alkoholen, men ikke formår at overholde det.
-
Skjuler drikkeriet for andre
Man gemmer flaskerne, drikker i smug og benægter, når man bliver konfronteret med det.
-
Mangler en stopknap
Man har svært ved at stoppe igen, når man først man har drukket den første genstand.
-
Får påtaler af sin nærmeste
Familien reagerer på, at drikkeriet er blevet ubehageligt og belastende.
-
Skifter karakter, når man er beruset
Når man drikker, bliver man negativ, påståelig og ubehagelig.
I mange familier er det desværre ikke ualmindeligt, at man har lange og opslidende diskussioner om, hvor alvorligt et alkoholmisbrug er, og hvad der er den rigtige løsning på alkoholproblemet.
I langt de fleste tilfælde er alkoholmisbruget tydeligt for de pårørende, mens den der drikker, har svært ved at indse og acceptere, at han eller hun bør gå i behandling for sit alkoholmisbrug.
Test om du har et alkoholmisbrug
Prøv vores alkoholtest og se, om du har brug for hjælp til et alkoholmisbrug. Alkoholtesten er udviklet af WHO (World Health Organization) og bruges af læger og behandlingscentre i hele verden.
Hvorfor udvikler man et alkoholmisbrug?
Ingen er forudbestemt til at blive alkoholmisbrugere, men man ved, at der er en række risikofaktorer både sociale, biologiske og psykologiske.
En af disse er arvelighed, for er der alkoholmisbrug i den nærmeste familie er risikoen for at udvikle afhængighed ca. 4 gange højere, end hvis der ikke er alkoholisme i ens nærmeste familie.
Desuden ved man, at det er en risikofaktor, hvis man i sin barndom eller ungdom er blevet eksponeret for misbrug eller er færdes i et miljø med misbrug af alkohol eller andre stoffer.
Endelig kan psykologiske faktorer som depression og angst øge risikoen for, at man udvikler et alkoholmisbrug i en form for selvmedicinering.
Konsekvenser og skadevirkninger ved et alkoholmisbrug
Næsten 3.000 danskere dør hvert år af sygdomme relateret til alkoholmisbrug, og mange flere oplever, at deres misbrug af alkohol har alvorlige konsekvenser for familieliv, job, trivsel og helbred.
Alkoholmisbrug kan lede til alvorlige sygdomme som kræft, epilepsi, knogleskørhed, leverskader, demens og betændelse i bugspytkirtlen samt en lang række andre sygdomme og skader.
Døgnbehandlingen af alkoholmisbrug følger et skemalagt og struktureret program med undervisning og individuelle samtaler.
Har man et alkoholmisbrug, har man brug for professionel hjælp
Har man udviklet et alkoholmisbrug, så har man brug for professionel behandling – man løser ikke et alkoholproblem alene.
Man kan muligvis reducere sit forbrug, eller stoppe helt, i en periode, men efter nogen tid ”bliver det dagligdag igen”, og alkoholmisbruget vender tilbage.
Det kan være svært at erkende sit alkoholmisbrug
For de fleste er det svært at erkende, at man har udviklet et alkoholmisbrug – at man har mistet kontrollen over sit drikkeri og har brug for hjælp, men hvis man er afhængig af alkohol, er behandling det eneste rigtige at gøre.
Når først beslutningen er taget, oplever langt de fleste en stor lettelse over, at der endelig tages hånd om deres alkoholproblemer.
Efter behandlingen kan både misbrugeren og de nære pårørende igen få en god hverdag og genopbygge den tillid og trivsel, som alkoholmisbruget har ødelagt.
Er du pårørende til en alkoholmisbruger?
Fortvivlelse, frustrationer og bekymringer er en del af hverdagen, når man er pårørende til en alkoholmisbruger.
Mange oplever, at det kan være svært at trænge igennem til den der drikker, men der er god grund til at insistere på, at der er behov for professionel hjælp, for i langt de fleste tilfælde er det de nærmeste, der får en alkoholmisbruger til at gå i behandling. Det er sjældent en beslutning som den der drikker, træffer selv.
“Der går flere år med mistanke om et alkoholmisbrug. Men, jeg får at vide at det er der ikke. Indtil jeg finder en pose i skuret, med tomme flasker rom, vodka og øldåser. Men det benægter han også … … selv om jeg står med posen i hånden. Til sidst lykkes det endelig at få ham i alkoholbehandling og han har nu fire år fri af alkoholmisbrug”.
Har du selv, eller en af dine kære, et alkoholmisbrug?
Ring 70 20 40 80
Åbent alle dage og døgnet rundt
Behandling af alkoholmisbrug hos Behandlingscenter Tjele
Hos Behandlingscenter Tjele tilbyder vi døgnbehandling mod alkoholmisbrug, hvor der er tid og ro til at arbejde intenst med misbruget, væk fra hverdagens pligter og fristelser.
Døgnbehandlingen tager udgangspunkt i Minnesotamodellen – den mest anerkendte og anvendte metode til misbrugsbehandling på verdensplan.
Behandlingsprogrammet består først og fremmest af:
Foredrag
Gruppeterapi
Personlige samtaler
Hos Tjele foregår behandlingen af alkoholmisbrug i en fordomsfri og tryg atmosfære.
Her møder man andre i samme situation og rådgivere der forstår hvad man som deltager går igennem.
Har du spørgsmål om alkoholmisbrug?
Ring til os, hvis du har spørgsmål om alkoholproblemer, eller om behandling af alkoholmisbrug..
Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.
Anne-Margrethe Overgaard
Rådgiver hos Tjele
Send os en e-mail
Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage i løbet af 1-2 arbejdsdage.
Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.
Er du afhængig?
Tæt på en afhængig?
Behandlingscenter Tjele
70 20 40 80
Fastrupvej 3
8830 Tjele
Behandlingscenter Tjele
Vester Voldgade 96
1552 København
post@tjele.com