Opioider: Bivirkninger, misbrug og behandling
Flere og flere bliver afhængige af opioider
Her kan du læse om, hvad opioider er og hvordan de virker, om tegn på opioidmisbrug og om, hvad du kan gøre, hvis du eller en af dine nærmeste har udviklet et misbrug af opioider.
Har du spørgsmål om opioider?
Ring 70 20 40 80
Åbent alle dage og døgnet rundt.
Hvad er opioider?
Opioider (eller opiater) er en gruppe af stoffer, som udvindes af opiumsvalmuen eller fremstilles kunstigt.
Stofferne har en smertestillende effekt på vores centralnervesystem og bruges derfor til smertestillende medicin.
Opioidgruppen tæller bl.a.:
- Morfin
- Tramadol
- Dolol
- Oxycodon
- Fentanyl
- Heroin
Langt de fleste af opioiderne bruges i medicinsk behandling og kan ordineres af læge eller sygehus.
Flere og flere udvikler et misbrug af opioider
De fleste brugere af opioider får udskrevet det som receptpligtig medicin, men der er alligevel flere og flere, der udvikler misbrug af opioider.
Det er især unge, der bliver afhængige, og en af årsagerne er, at opioider som tramadol og oxycodon i stigende grad produceres og sælges illegalt, enten på gaden eller via sociale medier.
Det betyder at de er lettere at få fat på, men også at køberen ikke kan vide sig sikker på, hvad pillerne præcis indeholder.
Det øger både risikoen for at blive afhængig og for at tage en overdosis.
De typiske tegn på opioidmisbrug er kvalme, maveonde, svimmelhed og en tendens til koldsved
Hvordan virker opioider?
Opioider bruges til at lindre akutte og kroniske smerter i centralnervesystemet.
Opioider kan bl.a. afhjælpe muskelspændinger og når man tager dem, vil man ofte føle sig mere døsig og afslappet end før.
Det er netop den udprægede følelse af afslappethed og velbehag, man kan blive afhængig af.
Tegn på misbrug af opioider
Opioider er stærkt afhængighedsskabende og hvis ikke man er varsom, kan brugen af dem lede til både fysisk og psykisk afhængighed.
Herunder kan du læse om de mest almindelige tegn på misbrug af opioider:
- Øget tolerance – der skal mere og mere til for at opnå samme virkning.
- Stærk trang – en konstant trang til det opioid, man er blevet afhængig af.
- Kontroltab – ofte mister kontrollen over forbruget af opioider.
- Abstinenser – får fysiske og psykiske abstinenser, når man forsøger at stoppe.
Overordnet bliver brugen af opioider vigtigere end andre ting i livet, fx sociale relationer, interesser, arbejde eller studie.
Opioider er afhængighedsskabende
De fleste opiater er afhængighedsskabende.
På listen af opioider herunder kan du læse om dem, som flest udvikler et misbrug af:
-
Morfin
Morfin eller morfinlignende stoffer kan efter nogen tids forbrug fører til afhængighed. Det er derfor man i sundhedsvæsenet ofte lægger en plan for, hvordan patienten hurtigst muligt kan trappes ud af morfinen igen efter fx en operation.
-
Tramadol
Tramadol er et stærkt smertelindrende stof, der er baseret på morfin. Tramadol anvendes typisk ved længere smerteforløb og som oftest til lindring af kroniske smerter.
-
Dolol
Misbrug af dolol er en af de mest almindelige former for opioidmisbrug. Man bruger typisk dolol til lindring af moderate, kroniske smerter, hvor patienten har behov for at tage smertestillende over længere tid. Tramadol er det aktive smertestillende stof i Dolol, og langt hen ad vejen minder de to meget om hinanden.
-
Oxycodon
Oxycodon bruges ligesom de øvrige opioider til smertelindring. Oxycodon er bl.a. det aktive stof i Oxycontin, der bruges til at lindre stærke, kroniske smerter og Oxynorm, der bruges til at lindre stærke, akutte smerter.
-
Fentanyl
Fentanyl er et syntetisk opioid, som kan føre til fysisk og psykisk afhængighed. Fentanyl kan være meget mere potent end fx heroin og morfin. Det betyder, at risikoen for at tage en overdosis er stor og det samme er risikoen for at udvikle et misbrug af Fentanyl. I forhold til mange af de andre opioider er Fentanyl mindre udbredt i Danmark.
-
Heroin
Heroin har en bedøvende effekt på centralnervesystemet. Det giver en kortvarig rus, men herefter bliver man meget træt og sløv. En effekt af det er blandt andet, at man ikke mærker fysiske smerter så tydeligt, men også at ens udfordringer og problemer kan virke mere ubetydelige.
Abstinenser efter opioider
Når man har udviklet et misbrug af opioider, kan det være svært at stoppe igen.
Forsøger man, vil man typisk opleve abstinenser som fx smerter i muskler og led, kvalme, opkast, diarré, svedeture, hjertebanken og søvnløshed.
Abstinenserne kan være så voldsomme, at man vender tilbage til sit opioidmisbrug, bare for at slippe for det fysiske ubehag, man oplever, når man forsøger at stoppe.
Hvis man har udviklet et misbrug af opioider, er det derfor en god ide at søge professionel hjælp til at komme ud af det.
Pårørende har svært ved at opdage opioidmisbrug
Det kan være svært at spotte et misbrug af opioider – også for nære pårørende til den, der er afhængig.
I langt de fleste tilfælde foregår misbruget i det skjulte, det kan være svært at se om den der har et opioidmisbrug er påvirket og medicinen købes i hemmelighed på udenlandske hjemmesider
Man kan dog som pårørende være opmærksom på de mest almindelige fysiske og psykiske abstinenser, som opioidmisbrugere oplever:
- Ledsmerter
- Prikken i huden
- Kvalme og maveonde
- Svimmelhed
- Tendens til koldsved
- Manglende appetit
- Humørsvingninger
- Mareridt
Hold øje med symptomerne, hvis du er i tvivl om, hvorvidt en af dine nærmeste misbruger medicin.
Få en fortrolig samtale med vores misbrugsbehandlere
Ring 70 20 40 80
Åbent alle dage og døgnet rundt.
Behandling af opioidmisbrug
Hos Tjele består af vores behandlingsforløb af afrusning, primærbehandling, opfølgning på primærbehandling og familiebehandling.
-
Afrusning, abstinensbehandling og indskrivning
Her foretages der undersøgelse ved Lægen, og man udredes for eventuelle fysiske og psykiske problematikker, der skal tages hånd om i behandlingen. Er der behov for abstinensbehandling iværksættes dette og når man er klar, fortsætter den terapeutiske behandling.
-
Primærbehandling
Døgnbehandling der typisk varer i 4 uger. Består af undervisning, gruppediskussioner og individuelle samtaler med rådgiver.
-
Opfølgning på primærbehandling
Efter afsluttet primærbehandling mødes man ugentligt i to måneder og hver 14. dag i fire måneder, for at tale om, hvordan man i dagligdagen bruger de redskaber, man har fået i behandlingen.
Tjele tilbyder også familiebehandling, der foregår som et kursus og henvender sig til nære pårørende – det være sig ægtefælle, partner, børn, forældre og søskende.
Har du brug for rådgivning om opioider?
Ring til os, hvis du har spørgsmål om opioider – eller hvordan vi behandler misbrug af opioider.
Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.
Gitte Søndergaard
Rådgiver hos Tjele
Send os en e-mail
Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.
Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.