Typisk misbrugsadfærd: 5 almindelige tegn på misbrug
Når misbrugeren ændrer adfærd, er det vigtigt at gribe ind
Med et misbrug følger ofte en række ændringer i adfærd, livsstil og personlighed.
Er du pårørende til én, du tror har udviklet et misbrug, har du måske lagt mærke til, at personen opfører sig anderledes end vedkommende plejer, eller jeres relation eller familiedynamik har ændret sig.
Her i artiklen kan du læse om, hvilken adfærd misbrugere typisk har og få gode råd til, hvordan du griber den svære samtale an.
Oplever du tegn på misbrug?
Få rådgivning på 70 20 40 80
Åbent alle dage og døgnet rundt.
5 eksempler på typisk misbrugsadfærd
Hvis du er i tvivl om, om en af dine nærmeste har udviklet et misbrug, er der en række adfærdsændringer, du kan holde øje med.
Her er 5 af de mest almindelige tegn på misbrug:
- Misbrugeren trækker sig fra familien.
- Misbrugeren lyver overfor sine nærmeste og dækker over sit misbrug.
- Misbrugeren ændrer personlighed, humør og temperament.
- Misbrugeren lever ikke op til hverdagslivets forpligtelser.
- Misbrugeren får ny omgangskreds, venner og bekendtskaber
Se film med Kirsten, der er pårørende til en alkoholmisbruger:
Misbrugerens adfærd går hårdt ud over familie og parforhold
Misbrugerens adfærd går hårdest ud over de nære pårørende.
Når man først er blevet afhængig af alkohol eller stoffer, tilsidesætter man selv de vigtigste ting i livet for at kunne opnå den rus, man er afhængig af. Det betyder, at de nære relationer ofte nedprioriteres, og mange misbrugere trækker sig fra familien for at undgå konfrontationer og konflikter om misbruget.
Det er også helt almindeligt, at man lyver overfor sine nærmeste for at dække over sit misbrug.
Det kan være ekstremt sårende for de pårørende og kan skabe en mistillid i familien eller parforholdet, som kan tage lang tid at genoprette.
Hvordan hjælper man en misbruger?
Hvis du er overbevist om, at en af dine nærmeste har udviklet et misbrug, så er du den bedste til at hjælpe – i langt de fleste tilfælde er det nemlig de pårørende, der i sidste ende overbeviser misbrugeren om at søge professionel hjælp til at løse problemet.
På siden sådan konfronterer du en misbruger får du en række lavpraktiske råd til, hvordan du griber den svære samtale an.
Du er også velkommen til at kontakte os på 70 20 40 80 og få en snak om din situation – vi hjælper pårørende hver eneste dag, og din samtale med os er både uforpligtende og anonym.
Mange pårørende føler sig magtesløse, fordi den der har udviklet et misbrug, ikke vil se problemet i øjnene og erkende, at vedkommende har behov for hjælp.
En svær situation for de pårørende
Det er på ingen måde let at være pårørende til en misbruger. Det kan være en stressende, frustrerende og følelsesmæssigt meget belastende situation at stå i.
Og selvom de pårørende aldrig er skyld i misbruget, så ender mange med at bebrejde sig selv. De føler skyld og skam, tvivler på deres egen dømmekraft og føler et stort ansvar for den situation, familien er havnet i.
Desværre ender mange pårørende også med at tilsidesætte deres egne behov og glemmer at passe på sig selv i den hverdag, de deler med en misbruger. I stedet tilpasser de sig misbrugerens adfærd, og ender i nogle tilfælde også med at understøtte den. Det kalder man også for medafhængighed.
Hvad skal du gøre, hvis en misbruger ændrer adfærd?
Få rådgivning på 70 20 40 80
Åbent alle dage og døgnet rundt.
Få hjælp og støtte som pårørende
Mange pårørende føler sig magtesløse, fordi den der har udviklet et misbrug, ikke vil se problemet i øjnene og erkende, at vedkommende har behov for hjælp.
Hos Behandlingscenter Tjele tilbyder vi rådgivning til pårørende, der ønsker, at en af deres nærmeste går i behandling. Vi hjælper med forberedelsen til den svære samtale og ruster de nære pårørende til, hvordan de griber situationen rigtigt an.
De pårørende indgår også som en del af selve behandlingen. For et misbrug påvirker hele familien, og vores erfaring siger, at det er vigtigt, at de pårørende også får et rum til at bearbejde deres oplevelser.
Har du spørgsmål ?
Ring til os, hvis du har spørgsmål om misbrugeres adfærd, eller om behandling af misbrug.
Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.
Gitte Søndergaard
Rådgiver hos Tjele
Send os en e-mail
Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.
Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.